Undvik fel som utsättare o markprojektör

Undvik vanliga fel som utsättare eller markprojektör 

När du gjort fel, hur känns det? Fel kommer som en kalldusch. En hel del fel upptäcks långt senare än de begåtts.  

Kontrollera utgångsmaterial för din utsättning eller projektering så att gränser stämmer. Lita inte på tillfälligt eller undermåligt material. Var besvärlig om magkänslan säger att du behöver mer/bättre underlag.  

Konsultansvar är inget man skojar bort, du som konsult ska veta vad som gäller. Säg inte att något duger eller fungerar om det inte gör det. Du är betald för att ge ett korrekt svar, även om det kan vara obekvämt.  

Ha koll på fastighetsgränser 

I praktiken kring fastighetsgränser. Min karta på Lantmäteriet har bränt mig. De fastighetsgränserna stämmer inte nödvändigtvis, även om de oftast gör det.  

Nybyggnadskartan är den som gäller.

Skillnad på min karta och nybyggnadskarta kan skapa fel
Skillnad på Lantmäteriets gula gräns lantmäteriet och nybyggnadskartans svarta gräns.

Lämna tillräckligt med utrymme mot fastighetsgränser. Bättre att ha 1m extra än att ligga tight mot gränsen, ifall nåt händer.  

Arkivera systematiskt och dokumentera 

Undvik fel genom att arkivera projekt i steg , så att äldre revisioner eller steg i projekteringen kan spåras och återställas.  

Skapa filer som är lätta att förstå. Lätta att städa. Lätta för någon annan att ta vid. Lätta för dig att ta vid om ett halvår. Skriv ner dina tankar och dokumentera varför du valde att göra din projektering på vissa sätt. Var professionell!  

Ingen tackar dig för att du var noggrann och undersökte allt i början innan du började din utsättning. ”Måste vi göra så? Kan vi inte göra det snabbare, smidigare eller enklare?” Men dom säger allt till när det blivit fel … 

Den långa berättelsen får berättas när det är preskriberat… 

Har du något fel som du lärt dig av?

Läs också Vad tar du för givet som andra är beroende av?