Angående märkpennor

Ämnets uppkomst: Produktionsutsättning 2016 på varierande projekt

Vad är den ultimata märkpennan?!

Varför finns det inte en uppsjö av bra, hållbara, märkpennor som håller i alla väder, underlag? Är du också trött på värdelösa pennor som inte funkar mer än 20% av sin färg. Pennor som går sönder, slutar fungera. Har du 5 olika typer av pennor och ingen funkar?

Visst jobbar du inomhus, grattis! Då funkar i stort sett vilken penna som helst. Men utomhus när det regnar, fryser på, blöt betong, blöt cellplast, på blött och smutsigt berg, under vatten, och 100+ streck i timmen, vilken penna ska man ha då? Allt går sönder, trasar sig…Du börjar tro att pennorna har en sammansvärjning mot dig för att reta dig… jaja, hur ligger landet?

Lägesrapport från fält

Blyertspenna, fast eller med stift, typ pica dry eller liknande

Positivt:

Bra på torra underlag, ok på blöta. Billigt, krånglar inte, torkar inte. Fungerar någorlunda under vatten. Man har den alltid med sig, bra att skissa/rita på papper.

Nackdelar:

Ingen färg, dålig kontrast, även om det blir en markering ”typ” överallt, även under vatten, men vad hjälper det när ingen ser vad du markerat när de ska hitta strecket igen? Då ringer byggaren dig och ber dig komma igen med påståendet. Du glömde sätta ut svetsplattorna…. Slitsyrkan är mindre god, så lackfärgen måste fram.

Bild på olika märkpennor.
Vaxpenna

Just nu är vaxpennan i stiftformat det bästa jag har, säljaren på bewag/Trimtec räddade mig från tuschträsket…  Pica har en också, men mycket dyrare än Lumocolors.

Positivt:

Fäster på allt, syns bra på allt utom rostig metall, Fungerar bra under vatten, stabil penna.

Nackdelar:

Ej supertydlig, ej jättekraftigt märke, så man måste spraya kring den och lackfärga för att den ska vara bra. Pennan går sönder om man inte tar ur stiftet när det blivit blött. Det ärgar/kladdar ihop i konstruktionen ,suck. svag konstruktion, tål inte kraftig behandling, krångligt att byta stift, går ej att magasinera flera stift.

Bild på Staedtler penna.
Länk till pennan
Tusch av traditionell typ

Inte mycket att ha i min mening, funkar utmärkt / bäst på torra släta ytor. Betongen och stålet äter upp pennorna innan frukost och så förser man snickarbygghandlaren med pengar. Usch… Jumbopennan är väl ok på cellplast, när man ska rita mycket och grovt,  men spetsen har för mig alltid tagit slut långt innan färgen.

Paintmarker/färgpenna:

Får man tro mångas synpunkt i sverige så är dessa de ultimata pennorna. Tycker de är ok, har alltid 1-2 på mig. Är det torrt fungerar dom bra, men filtspetsen är klen. Och även den lägger av, om inte innan frukost, så iaf innan dagen är slut. När det är kallt, strejkar den helt och är det blött protesterar den. Ska man märka svettsplattor på armeringsjärn med en vit variant så räkna med en ny penna efter 10 plattor, och gråta över spilld färg. Bra med olika färger, dock. Syns bra.

Gelpennor

Pica signalmarker. Såg den idag på tools, verkar lovande, har inte testat den i produktion. Finns i flera färger. Tror att den kan vara bra på armering som vit, men att spetsen är för trubbig för att kunna markera exakt.

Bild på Pica gel penna.
Övrigt?! Tubemarker, pump markers, metal tips
Olika märkpennor från KRINK och Grog

Dock har jag gått loss på webben, vilka har behov av mycket markering på betong? Taggare, ligister och graffitikonstnärer! Så nu har man beställt graffitipennor med ståludd nu, och kollat på 13åriga taggare på youtube som reviewar pennor.

Demo av en typ av grafittipenna som jag gjorde något år sedan.

Det finns en del varianter utomlands som verkar vara lovande märkpennor,:

Funderade på i ett svagt ögonblick att köpa en mycket lovande penna på alibaba från Indien, dock så var man tvungen att köpa 500 på en gång, lite för många…än så länge! Imponerande!

Finns många bra i det utlovande landet US of A. Men dyrt och krångligt att importera över atlanten…. Bra hemsida dock…kolla in deras filosofi!

The proliferation of paint markers has created confusion among industrial users. Users must select from various brands with little or no technical information. In some cases, markers designed to be permanent easily flake off from oils or solvents leaving users with unidentifiable parts. markingpendepot.com, an online supplier of industrial marking products simplified the selection process.

Webshop

Deras korta välja penna gudie! Preach!

Selecting the correct paint marker

  1. Select type of mark: permanent, temporary, soap removable, or water removable.
  2. Select type of marker (solid paint, felt tip, steel tip) based on the writing surface. Solid paint markers and steel tip markers work best on rough surfaces line concrete and wood, felt tip markers work best on smooth surfaces like plastic, metal, rubber, plastic.
  3. Select other special consideration such as high purity/low chloride, wet surface, high temperature, etc.

Sista ordet är inte sagt!

Uppdatering 2021-01-06

Detta inlägg skrevs ca 2016 när jag var ute varje dag och tampades med problematiken med märkpennor. Just nu bråkar jag med med Autocad och har inte lagt mer kraft på att hitta den ultimata pennan. I arbetsbyxan lever en röd vaxstiftpenna och en snickarblyertspenna.

Se min test av vilka märkpennor som är bäst för anläggaren och mätaren:

Mer om utsättning? Höjder och höjdsystem – del 1 – Landskaparen